Intézménytörténet

„Sokféle képet alkothatunk az emberről, olyat is festhetünk róla, ami javaslatot tartalmaz számára. Ne azt mutassuk meg, hogy milyen, hanem, hogy mivé válhat. Ilyen képet alkotni, annyit tesz, szeretni.” (Bertolt Brecht)

Iskolánk az 1959/60-as tanévben kezdte meg működését megyei fenntartású intézményként. Kezdettől fogva enyhe értelmi fogyatékosok bentlakásos gyógypedagógiai intézeteként funkcionál.

A tanulók közel 50%-a állami gondozott volt, akik a gyulai Gyógypedagógiai Intézetből érkeztek.

A négy tanulócsoportban alsó és felső tagozatos összevont osztályokban tanuló fiúgyermekek száma évekig 50 körül mozgott.

Az épületben, mely eredetileg szálloda és vendéglő volt, négy tantermet alakítottak ki. A diákotthonban két hálószobában történt az elhelyezés.

1973-tól csak alsó tagozat működött, a felső évfolyamot Tarhoson folytathatták az innen kikerülők.

1985-ben koedukált lett az intézet. Az 1989/90-es tanévtől folyamatosan felső tagozatos osztályok léptek be.

1993/94 tanévtől korai gyógypedagógiai decentrumként a térségben élő fogyatékos kisgyermekek gondozását végezzük. A területi logopédiai ellátás is ettől a tanévtől szervezett.

A térségi igények felmérése után 1994-től speciális szakiskolai képzés indult bőrtárgy készítő betanított munkás képesítést adó szakmával. 1995-ben elkészül a speciális szakiskolai új épület, ahol már két szakma elsajátítására nyílt lehetőség (bőrtárgykészítő, cipőjavító).

1994/95-ös tanévtől Gyula városa a Megyének adta a Kisegítő Tagozat működését, mely innentől fogva intézményünkhöz integráltan a Béke sgt. 41. sz. épületbe költözött négy összevont tanulócsoporttal.

A dinamikusan fejlődő gyógypedagógiai intézet tárgyi ellátottságában is bővült. 1990-ben tanügyi szárny épült három tanteremmel, tornaszobával.

1991-ben a diákotthoni rekonstrukció is megvalósult 10 hálószoba, ebédlő, konyha készült el.

1995-ben átadásra került a modern szakiskolai épület, melyben a diákok a szakképzésben korszerű körülmények között folytathatják középiskolás tanulmányaikat. 

1996-ban vásárolta meg a fenntartó a szakiskolai diákotthon épületét.

1996-ig az állami gondoskodásban lévő, tanulásukban akadályozott gyermekek azonos körülmények között éltek a diákotthoni elhelyezettekkel. Ez az elhelyezési forma kedvezőtlenül befolyásolta felkészülésüket az önálló életre. 1996-ban, a Népjóléti Minisztériumhoz benyújtott sikeres pályázattal megkezdődőtt a nevelőotthoni elhelyezés korszerűsítése. 1997 tavaszán NM pályázati támogatással egy családi házat vásároltunk, melyben megkezdődött a lakásotthoni rendszer kialakítása. Pályázati támogatással 1998 tavaszán újabb két lakásotthonnal gazdagodott intézményünk.  A fenntartó segítségével 1999 őszétől megoldódott utógondozottjaink lakhatása is, Pusztaföldváron. Hatodik lakásotthonunkat 2001. január elején vették birtokba a lakói. A családi házak nagysága és az épületek elrendezése, valamint a biztosított tárgyi és optimális személyi feltételek lehetővé tették a koedukált, heterogén életkorú csoportok kialakítását. Ezáltal megvalósult a gyermekotthon teljes körű lakásotthoni kiváltása, amely megyénkben a gyógypedagógiai intézmények közül elsőként nyújtja a legkorszerűbb elhelyezési formát az intézményünkben élő 56, tanulásában akadályozott, állami gondoskodásban részesülő gyermeknek és utógondozott fiatalnak.

2001 őszétől a pusztaföldvári lakásotthon - a fenntartó döntése alapján a békéscsabai Degré utcai intézményhez került.

A 2003/2004. tanévtől a fenntartó engedélyével, az OM 33 4641 01 számítógép-kezelő (-használó) központi programjának helyi adaptációjának alapján újabb szakképző osztály indult.

A 2005/2006-os tanévben az intézmény szakmai repertoárja a zöldség- és fűszernövény-termesztő szak indításával bővült.

2005 novemberében átadásra került a Dél-Békési Oktatási Centrum beruházás keretében a modern, jól felszerelt iskolaépületünk.

2006 júniusában a gyulai tagozat működtetését átvette Gyula Város Önkormányzata.

2007. július 1-től a fenntartó az addig önálló intézményt a Hunyadi János Közoktatási Intézménybe integrálta.

2008. július 01-től a gyermekvédelmi szakellátás feladatait a fenntartó a Békés Megyei Gyermekvédelmi- és Szociális Centrumnak adta át.

2014. június 06-án a fenntartó engedélyezte a térségben hiánypótló feladatellátást, a gyógypedagógiai óvodai nevelés ellátását.

A 2014/2015. tanévtől új szakmákkal bővült a szakmai kínálat: bőrdíszműves, bőrtárgy készítő, kerti munkás, számítógépes adatrögzítő és családellátó szakokkal.

2016. augusztus 12-től intézményünk a békési székhelyű Dr. Illyés Sándor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium Magyarbánhegyesi Tagintézményeként folytatja tovább működését.

2017-től készségfejlesztő szakiskolai oktatással, valamint fejlesztő neveléssel bővült szakmai feladatellátásunk.

2019-től, a töretlenül népszerű szakiskolai szakmáink mellett, a bolti eladó szakképzés is elindult.

2023. szeptember 1-től az iskola a békéscsabai székhelyű Esély Pedagógiai Központ berkein belül, a Békéscsabai Tankerületi Központ fenntartásában folytatja működését.

Esély Pedagógiai Központ Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Békéscsaba  - Magyarbánhegyesi Tagintézmény - 5667 Magyarbánhegyes, Kossuth u. 81.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el